Британската банка „НатУест“ (NatWest) спря обслужването на руския телевизионен канал „Ръша тудей“ (RT).

Банката обслужва лондонското бюро на телевизията и не дава обяснение от какво са продиктувани действията ѝ. Авоарите на „Ръша тудей“ ще ѝ бъдат върнати по банков път.

Телевизията често кани гости, критикуващи Запада, и представя кремълската гледна точка.

Британският премиер Тереза Мей отрече правителството да има вмешателство в случая.

Главният редактор на телевизията маргарита Симонян обаче видя в закриването на сметките политически мотиви и посегателство върху свободата на словото.

„Всички наши сметки са блокирани във Великобритания. Всичките ни сметки. „Решението не може да бъде обжалвано“. Да живее свободата на словото!“, написа тя в „Туитър“.

Симонян каза, че не знае какво стои зад решението, но заяви пред новинарския портал РБК, че единствената ѝ теория е, че това е част от британския пакет санкции срещу Русия.

Ще търсим начини да продължим работата си, заяви Симонян пред ТАСС.

„Очевидно е, че това решение е абсолютно политическо. Никога не е имало никакви претенции от страна на финансовите регулатори, на банката или на когото и да е друг, който има отношение към финансовите, икономическите и стопанските въпроси. Нашата дейност е чиста, прозрачна, понятна и ясна“, каза тя.

„Към нас обаче винаги е имало много претенции от рода на: „Защо разказвате на всички, че в Алепо (терористичната групировка) „Ан Нусра“ бомбардира жилищни квартали и там загиват деца. Това не трябва да се разказва на всички, то не се вписва в нашето повествование“. Ето заради това се опитват да ни притиснат и да ни закрият, да не ни дадат възможност да работим, но ние въпреки това ще работим, ще търсим други начини“, заяви тя.

„Напускайки ЕС, Лондон остави в Европа своите задължения към свободата на словото. Както се казва – в новия живот без вредни навици“, коментира във „Фейсбук“ говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Медийният регулатор на Острова е вземал в миналото решения в ущърб на „Раша тудей“, заради серия от предавания за Сирия и Украйна, сметнати за пристрастни, подвеждащи и нарушаващи британския кодекс за радио-телевизионните програми.

Миналата година британската банка „Барклис“ закри сметки на държавната новинарска агенция „Россия сегодня“. Директорът на агенцията Дмитрий Кисельов е в списъка със санкции на ЕС, свързани с руските действия в Украйна.