Най-малко 77 цивилни, включително 20 деца, бяха убити при интензивни бомбардировки на сирийския режим срещу бунтовническия анклав Източна Гута близо до Дамаск, предаде АФП, като се позова на нови данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Ранени около 300 души.

Бомбардировките на авиацията и артилерийския обстрел бяха извършени ден след като силите на режима подсилиха позициите си около обсадения анклав, което може да знак, че се подготвя сухопътно настъпление.

Районът е в ръцете на противниците на Башар Асад от 2012 г. насам. Той е последният бунтовнически анклав в близост до столицата Дамаск.

В същото време, Турция продължава своята операцията „Маслинова клонка“ в района на град Африн в Северна Сирия срещу кюрдските Сили за защита на народа и партията „Демократичен съюз“. Силите за защита на народа са гръбнакът на кюрдската коалиция Сирийски демократични сили, която се подкрепя от САЩ.

Днес агенция Фират съобщи, че Силите ще предадат на сирийската армия някои свои позиции в Африн и в други райони по границата с Турция. Кюрдите искат от Дамаск да осигури противовъздушната отбрана на Африн.

Анкара предупреди, че ако това се случи, последиците ще са катастрофални.

„Внимателно следим ситуацията, за да разберем дали тези слухове са истина, или не. Нашите разузнавателни агенции, силите за сигурност и правителството проучват въпроса“, каза турският вицепремиер Бекир Боздаг.

Специалният представител на руския президент Владимир Путин за Близкия изток и Африка – заместник-външният министър Михаил Богданов, заяви, че Русия е готова да окаже съдействие в решаването на конфликта в Африн, ако помощта ѝ бъде счетена за нужна.

На фона на тези събития първият дипломат на Евросъюза Федерика Могерини се срещна в Брюксел с представители на сирийската опозиция.