Близо 670 души са погребани под свлачището в Папуа Нова Гвинея, което заличи цяло село, съобщиха от ООН, цитирани от Би Би Си.

Нанесените щети са много по-големи, отколкото се подозираше предварително, заявиха от ООН. Проблемите не спират – спасителните екипи на място не могат да работят спокойно, защото земята още се свлича.

„Все още текат потоци от вода по склоновете, има огромен риск за всички“, коментира говорител на организацията.

В района живеят почти 4000 души. Според организация Care Australia е възможно пострадалите да са много повече заради прииждащите бежанци, принудени да бягат от конфликти в съседни райони. Най-малко 1000 души са останали без домове заради бедствието.

Градините, от които местните си набавят храна и вода, са напълно унищожени.

Снимка: Reuters

Свлачището стана около 3 ч. през нощта в петък, когато повечето хора са спели. „Все още не знаем точният брой на загиналите и вероятно няма да го разберем скоро“, коментираха хуманитарните организации.

Снимка: Reuters

Местните доброволци помагат по всевъзможни начини на спасителите – някои от тях копаят с пръчки и гребла, за да могат да намерят затрупаните хора.

Снимка: Reuters

До днес едва пет тела са били извадени от калта. Свлачището, което събори огромни скали и дървета от склона, на места е дълбоко 8 метра.

Снимка: Reuters

Бедствието е станало в отдалечен район на Папуа Нова Гвинея и до там има само една магистрала, която също на места е затрупана. Очаква се днес на място да пристигнат тежки машини, които да помогнат в разчистването.