Над 48 хиляди и 500 сънародници в чужбина са подали заявления с искане за разкриване на секция за гласуване, отчетоха от Централната избирателна комисия. Те имат още време до 9 март, а вече са с 3 хиляди повече от предишния вот през 2017 г.

Великобритания е на второ място по желание за разкриване на секции с 9300 заявления, след Турция, където са 10 хиляди. След Брекзит, на Острова важи правилото за не повече от 35 секции.

Димитър Иванов, който е глобален координатор на Мрежата на българските изборни доброволци в чужбина, очаква във Великобритания гласуват над 45 000 българи: „45 000 делено на 35, това са почти 1300 избиратели на секция. Средно на секция, говорим за средни числа, което означава, че на избирател средно ще има по-малко от минута да упражни правото си на глас“.

А ЦИК може само да се съобрази със законодателя.

Външният министър Екатерина Захариева каза, че едва ли може да се променя Изборния кодекс броени дни преди края на мандата на този парламент: „Това е моят призив към всички не само към Великобритания, да се спазват изискванията към дадената държава“.

Общо 23 партии и 8 коалиции ще се явят на изборите на 4 април.