Властите на един от мегаполисите Лос Анджелис въведоха домашна изолация за всички жители на града заради увеличаващите се случаи на коронавирус. Има и ред изключения в заповедта, публикувана на сайта на кмета Ерик Гарсети.

Близо 4-те милиона жители на Лос Анджелис се задължават да останат по домовете си, гласи решението. За бездомните властите трябва да предоставят временно убежище, информира РИА Новости.

По разпореждане на кмета приетата през лятото заповед временно се заменя от друго разпореждане, „необходимо за защитата живота и имуществото на Лос Анджелис“, което влиза в сила незабавно.

Напускане на дома ще може да се случва само при необходимост. Всички предприятия и компании, чиято работа изисква присъствие на място и не попада в изключенията, трябва да бъде преустановена, се казва още в документа.

Изключения има за:

- за работници от първа необходимост
- за социални работници
- за служители от спешната помощ
- държавни служители
- работници от основна инфраструктура и за тези, които работят в несъществени предприятия, които все още имат право да работят

Други изключения включват здравни работници, магазини за хранителни стоки, бензиностанции и автомагазини, финансови институции, магазини за железария, домашни услуги, образователни институции, перални, ресторанти и заведения за хранителни стоки на дребно, домашни потреби, приюти, детски заведения, хотели, производство, магазини на дребно, места за поклонение и др. 

За нарушаване на заповедта може да последват глоби или арест.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!