Близо 2000 души са задържани в Русия при протести в подкрепа на Алексей Навални. Сред арестуваните е и съпругата на опозиционера - Юлия.

Демонстрации с искане за незабавно освобождаване на Навални бяха организирани в повече от 60 руски града. В столицата Москва се събраха над 40 хиляди поддръжници на критика на Кремъл.

Навални беше задържан миналата неделя, когато се завърна за първи път в Русия, 5 месеца след отравянето му.

Още преди началото на протеста арестуваните в Москва бяха близо 100. Центърът на руската столица беше напълно отцепен, а полицията обяви, че всички неразрешени прояви на недоволство ще бъдат незабавно разпръснати.

Снимка: EPA

Изчисления сочат, че събралите се в Москва са били над 40 хиляди, като 44% от тях са за първи път на протест, а 10% са под 18 години. Стигна се и до сблъсъци с полицията.

Съюзничката на опозиционера Навални и изявен активист Любов Собол също беше отведена от органите на реда. А в „Инстаграм“ арестуваната Юлия Навална написа: "Извинете за лошото качество. Светлината в полицейската кола не е добра".

Миналата седмица Навални беше задържан при пристигането си в Русия 5 месеца след опита за неговото отравяне.  Той изтърпява условна присъда по дело от 2012 г. Московски съд постанови критикът на Кремъл да остане в ареста 30 дни.

Два дни по-късно опозиционерът публикува разследване, в което се твърди, че президентът Владимир Путин притежава истински "дворец" за над 1 млрд. евро край Черно море. След това последваха призиви хората да излязат на улицата.

Демонстрации имаше в десетки руски градове. Във Владивосток също се стигна до сблъсъци  полицията.

Малка група протестиращи се събра и в източносибирския град Якутск, където температурите бяха - 50 градуса по Целзий. Там също имаше арестувани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!