Да си стар не е предимство в най-старата професия. Затова не е изненадващо, че филмовите продуценти биха видели добра идея в историята на 69-годишните близначки Луис и Мартин Фокенс. Взети заедно двете имат над 80-годишен стаж като проститутки в амстердамския квартал на „Червените фенери”, пише сайтът на abcnews.

„Не мога да ви кажа колко точно похвати знаем”, казва Луис. „Безброй”.

Тя се пенсионира преди две години, когато е на 67, заради артрита: „Не можех да си кача единия крак върху другия”.
Но Мартин продължава да се труди. „Има нужда от тези пари. Не можеш да живееш с пенсия”, обяснява Луис.

Холандският филм, чийто героини са близначките, се казва „Запознай се с Фокенс”. Той вече набира скорост и в САЩ.

„Това е история, която искаме да разкажем. Луис и Мартин са старомодни проститутки от Амстердам: освободени, весели и без страх от никого”, разказва режисьорът.
„Била си лека жена”, казва Луис на сестра си в лентата: „Никога няма да се отървеш от това определение. Затова бъди такава”.

Проституцията е легална в Холандия, а хората, които я практикуват, имат здравни осигуровки, разрешителни за работа, дори синдикат. Но дори в Амстердам, този живот не е лесен.

През последните години властите съобщават, че „индустрията” е излязла извън контрол. Насилието и трафикът на хора са взели връх.

„Всичко се промени”, съгласна е Луис. „Преди някое местно ченге би почукало на витрината, яко някое момиче показва прекалено много глезените се. Сега проститутките смъркат кока в кабините си”, продължава тя.

Явно и в най-старата професия е имало „доброто старо време”.