Продължават възстановителните дейности във Волос и околността, след като бурята „Елиас“ засегна пътища, прекъсна електрозахранването и водоснабдяването и нанесе щети върху домовете на хората. 

На много места електрозахранването и водоснабдяването вече са възстановени. Ситуацията остава критична. Най-тежка е в предградието на Волос Агрия. Водата е унищожила покъщнината на много хора. Сред тях е и Йоргос.

Снимка: bTV

„Първият удар дойде от „Даниел“, сега „Елиас“ буквално ни довърши. Водата влезе в къщата и всичките ни вещи са унищожени. По самата постройка има сериозни поражения. Всичката ни покъщнина ще я хвърлим на боклука“, казва той.

Снимка: bTV

Хората в Агрия споделят, че циклонът „Елиас“ е бил по-силен и унищожителен от бурята „Даниел“, която ги връхлетя в началото на септември.

„По-трудно ще се възстановим, защото реката преля, всичката кал влезе в къщата. Първия път нямахме щети, но сега сме благодарни, че не се удавихме. Цялата кал от реката влезе в къщата ни, колите ги отнесе морето. Положението е трагично. За да стане това пак къща, ще ни трябва много време“, разказва Василий.

Снимка: bTV


В предградието има и хора, чиито домове са по-високо и са останали незасегнати от бедствието.

„Голямо бедствие. Много хора загубиха всичко. Ние бяхме от щастливците, които не понесоха щети. Аз, дъщеря ми и други хора от Агрия сме доброволци и помагаме с каквото можем на тези, които са засегнати“, казва психологът Виктория Вереми.

Снимка: bTV

Снимка: bTV


Армията на Гърция, екипи на пожарната, тежка техника и доброволци се опитват да разчистят пътищата в района. Хората разчитат на помощ от правителството. Някои от тях са ударени от водното бедствие за втори път в рамките на месец.