След дълго пътуване и изминати над 1000 км, 17-годишната украинка Яна Зелиева пристига в Полша с котарака си в ръце. Яна и нейната майка бягат от Киев, след като Русия започна да бомбардира украинската столица, пише "Ройтерс".

Най-важното нещо, което 17-годишното момиче взима със себе си, е пухкавият си сив котарак, за който казва, че е като нейно дете.

"Това е моят "син". Наистина го обичам и никога не съм го губила в Киев“, споделя Яна.

От Киев те се отправят на запад към населено място на другия край на страната, преди да пресекат полската граница в сряда.

„Беше 6 ч. сутринта. Майка ми ми се обади, че войната е започнала. Изплаших се и сложих котката си в торба, за да отидем в бомбоубежище. Преди това минахме през магазин, за да купим някои продукти. Вечерта взехме билети и избягахме“, разказва Яна.

„Пристигнахме в Карпатите още след първата бомба, която чухме. Стана много бързо, страхувахме се, че това е краят на живота ни. От там дойдохме тук при наши приятели“, разказва още момичето.

След като пристигат в Хребене, Югоизточна Полша, Яна и майка ѝ се срещат с поляк, който се свързва с тях чрез приятел в Украйна, за да ги закара до друг град.

17-годишното момиче и нейната майка са сред над 3-те милиона души, които са избягали от Украйна, откакто Русия започна инвазията си на 24 февруари. По данни на ООН 1,8 милиона от тях са отишли в Полша.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!