Америка остава разделена след последните вълнения около премахването на паметници, свързани с Гражданската война.

Доналд Тръмп отхвърли обвиненията, че е приравнил неонацистите и расистите с протестиращите срещу тях. Крайните националисти изразиха задоволството си, че президентът ги подкрепя.

Въпреки че отрича да е взел страната на крайнодесните, преди два дни Тръмп действително заяви, че отговорност за насилието носят и двете страни – както демонстриращите срещу демонтажа на паметник на генерал Робърт Лий, така и контрадемонстрантите.

Лидери на Републиканската партия се разграничиха от неясните коментари на Доналд Тръмп за виновниците за безредиците в Шарлотсвил. Председателят на долната камара в конгреса Пол Райън директно обвини президента, че не бива да се допускат двусмислици в морален план.

Гневът на милиони американци, включително и републиканци, беше причинен от двойнствените изявления на Тръмп, че виновни са и двете страни:„Едните бяха необуздани, но и другите също бяха много агресивни. Никой не иска да каже това, но аз сега ще го кажа. Групата от другата страна започна да се държи нападателно без пряка провокация."

Влиятелният сенатор и също кандидат-президент на републикнаците Марко Рубио заяви, че организаторите на митинга в Шарлотсвил "са последователи на зловеща идеология”.

Тръмп обяви днес, че разпуска два важни консултативни бизнес съвета към Белия дом, след като редица изпълнителни директори на водещи корпорации вече ги бяха напуснали в знак на протест. 

В същото време един от лидерите на” Ку-Клукс-клан” в южните щати изпрати съобщение до медиите: „Аз съм доволен, че някои от тези хора бяха блъснати с кола и съм доволен, че една жена загина. Това беше една тълпа комунисти, които протестираха срещу свободата на словото, така че не ме е грижа, че някои пострадаха”.

Паметта на прегазената 32-годишна Хедър Хейър беше почетена на траурна церемония. „Ние просто трябва да обуздаем тези боклуци и да ги забравим. Сигурно и Спасителят иска да направи така, да ги спре и да пребъде любовта към ближния”, каза Марк Хейър, баща на загиналата.

Заради вълната негодувание в цялата страна, в много градове местните власти започнаха да демонтират издигнати през миналия век паметници на военачалници от южните щати, защитавали робството в Американската гражданска война.