Бившият лидер на бунтовниците-маоисти в Непал обяви откриването на партизанска туристическа пътека, която ще дава възможност на туристите да се разходят по стъпките на въоръжената съпротива срещу абсолютната монархия в хималайската държава.

„Партизанската пътека” (The Guerrilla Trek), тридневен маршрут през централната част на Непал, има за цел да привлече повече туристи в разорената от десетгодишната гражданска война (1996 - 2006 г.) хималайска нация.

„Надявам се да открием нова глава в историята на туризма в Непал. Много държави, които са излезли от война, са се опитали да капитализират върху спомените от нея”, заяви пред журналисти в Катманду Пушпа Камал Дахал, повече известен с бойното си прозвище Прачанда, цитиран от АФП.

„Непал преживя огромна политическа промяна, но ние няма да можем да я удържим без икономическо преобразяване. Надявам се „Партизанската пътека” да изиграе своята роля за това”, казва още бившият лидер на маоистите.

Предполага се че близо 16 000 души са загинали в продължилия десет години конфликт, воден от Прачанда и неговите маоисти срещу някогашната абсолютна монархия в Непал. След постигането на мирно споразумение в края на 2006 г., което доведе маоистите в политиката, те са превърнаха в основна партия и спечелиха парламентарните избори преди две години.

Самият Прачанда беше премиер за кратко министър-председател през 2009 г., преди да подаде оставка заради скандал, предизвикан от уволняването на висш генерал.

„Партизанската пътека” преминава пред зелените долини на Непал, преди да достигне до подножията на планините Даулагири, преминавайки през живописни водопади, езера и единственият ловен резерват в страната, разказват организаторите.

„Еверест и Аннапурна са известни. Но ако искаш да преминеш по наистина единствен по рода си маршрут, това той”, цитира АФП думите на американският писател-пътешественик Алонсо Лайънс.