Индийският бизнесмен Прамод Митал бе задържан от полицията в централата на компания в северната част на Босна и Херцеговина по подозрение в престъпна дейност и злоупотреба със служебно положение, съобщи прокуратурата в балканската република, цитирана от БТА.

Митал бе собственик на металургичния комбинат „Кремиковци” в последния етап от живота на предприятието (до 2009 г.). По същото време той притежаваше и ЦСКА, като „червеният” тим преживя и още няколко промени в собствеността, преди да бъде изваден от професионалния футбол заради свръхзадлъжнялост.

Митал, който е по-млад брат на стоманения магнат Лакшми Митал, оглавява надзорния съвет на металургичния комплекс "Глобал Испат Коксна Индустрия Лукавац" (ГИКИЛ), който е един от най-големите износители в Босна.

Прокурорът Чазим Серхатлич от районната прокуратура в град Тузла каза по държавната телевизия, че заедно с Митал са задържани още главният мениджър на ГИКИЛ Парамеш Бхатачари и членът на надзорния съвет Разиб Даш. Според него началото на тяхната престъпна дейност датира още от 2003 г. 

Издирва се и четвърти член на престъпната група.