Бившият шеф на Интерпол Мън Хунвей се призна за виновен в получаването на подкупи от 2,1 млн. долара по време на съдебния процес срещу него.

Хунвей изчезна миналия септември, след като напусна френския град Лион, където е централата на Интерпол, и замина за Китай.

По-късно той написал на жена си в социалните мрежи да чака негово обаждане, придружено с емотикон на нож, което е сигнал за опасност. Няколко седмици по-късно Интерпол съобщи, че Мън Хунвей е бил арестуван в Китай по обвинение за взимане на подкуп.

От 2005 до 2017 г. той е използвал служебното си положение с користни цели, съдействал е срещу възнаграждение на частни и юридически лица, от които е получил общо над 14 милиона юана.

Китай активизира борбата с корупцията в страната, след като през 2012 г. дойде на власт "петото поколение" ръководители начело със Си Цзинпин, припомня БТА.

През последните години мащабната антикорупционна кампания свали от постовете им и прати в затвора не само обикновени служители, но и високопоставени официални лица.