Бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш ще бъде изправен пред съда, след като днес прокуратурата в Прага обяви, че му е предявила обвинения в измама със субсидии от Европейския съюз, предаде „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА.

На 3 март чешкият парламент сне имунитета на депутата Бабиш, което позволи на прокуратурата да приключи разглеждането на доказателствата за участието му в измама с евросредства с еквивалент 2 млн. долара. Чешката полиция неколкократно е настоявала досега той да бъде привлечен като обвиняем.

Милиардерът Бабиш винаги е отхвърлял обвиненията срещу него като политически мотивирани. Днес той заяви, че никога не е правил нещо незаконно "в миналото и в политиката" и се зарече да докаже това в съда.

Според съобщение на прокуратурата делото ще бъде гледано от градския съд в Прага.

Обвиненията са свързани със селскостопанска ферма, получила евросубсидии, след като нейната собственост е била прехвърлена от притежавания от Бабиш конгломерат "Агроферт" на негови роднини. Впоследствие "Агроферт" отново става собственик на въпросната ферма. Субсидиите обаче са били предназначени за малки и средни предприятия - условия, на които "Агрофест" със своите 250 фирми в състава си не отговаря.

Досега чешкият парламент на два пъти е свалял имунитета на Бабиш по казуса, датиращ от 2007 г. Прокуратурата трябваше да поиска сваляне на имунитета му втори път, тъй като след изборите през октомври 2021 г. парламентът е в нов състав, отбеляза „Асошиейтед прес“.