Бившият македонски премиер Никола Груевски е поискал допълнителни 20 охранители, потвърди за македонската телевизия Нова министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, цитиран от БТА.

Като причина за искането Груевски посочил, че неговото почти 10-годишно управление като премиер е протекло в "бурен период", а сега е депутат и лидер на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.   

Груевски казал, че иска телохранителите за неопределено време, докато съществува "опасност за живота му".

Македонските медии посочват, че според измененията в закона за правителството, приети през 2013 г., Груевски като бивш премиер има право на охрана от 6 души, служебен автомобил и шофьор.

В искането за увеличаване на охраната той се позовал на законова разпоредба, според която, ако бъде преценено, че съществува висока степен на опасност за живота на бившия премиер, той може да поиска от министъра на вътрешните работи допълнителни мерки за сигурност.

Въпросните изменения в закона бяха приети по време на управлението на Груевски и бяха мотивирани със "защита от отмъщение на престъпници" за това, че неговото правителство е обявило война на корупцията и престъпността.