Бивш SS офицер беше осъден на две години условно за убийството на над 5000 души в лагера Щутхов по време на Втората световна война, пише Си Ен Ен. Това е едно от последните дела срещу бивши нацисти в света.

93-годишният мъж с име Бруно Д. беше обвинен, че е бил съучастник в убийството на поне 5232 души докато е бил SS офицер в лагера от 1944 до 1945 г. Присъдата беше произнесена от съда за непълнолетни лица на Хамбург, тъй като по време на престъплението Бруно Д. е бил едва на 17 години.

Обвиняемият е признал пред съда, че е бил охрана в лагера на смъртта, но заявил, че нямал избор за действията си.

Повече от 40 обвиняеми от Франция, Израел, Полша и Съединените щати свидетелстваха срещу Бруно Д. по време на делото, което започна през октомври. Това се случва 75 години след края на Втората световна война и по всяка вероятност ще бъде едно от последните дела срещу бивши нацисти.

Снимка: Reuters

Действията на Бруно Д. стават известни за първи път по време на известното дело срещу бившия охранител в Собибор Джон Демянук. Бруно Д. е обвинен през април 2019 г., когато живеел със семейството си в Хамбург. Според обвинението той е подкрепял „изключително жестоките убийства“ в лагера Щутхов.

Щутхов функционира от 2 септември 1939 г. до 9 май 1945 г. Това е първият и най-продължително действал лагер от този тип на територия, която в момента се намира в Полша. По време на съществуването си през Щутхов преминават общо 115 хиляди затворника, като повече от половината умират там. Около 22 хил. души били преместени в други нацистки лагери.

Снимка: Reuters

Затворниците там били убивани с куршум във врата, с отровата Зиклон Б или с принудителен глад и отказ на медикаменти, твърдят данните на съда.

По време на делото Бруно Д. скри лицето си от камерите на медиите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!