Военният преврат в Русия става все по-вероятен. Това каза за Си Ен Ен политологът Абас Галямов. От 2008 до 2010 г. Галямов участва в писането на речи на Владимир Путин в качеството му на министър-председател. Днес той е отявлен критик на Кремъл.

Това не е първото предположение за преврат в Русия на фона на редица необичайни събития във вътрешния кръг на руския президент Путин от началото на войната в Украйна. Досега обаче за нито едно от тях няма доказателства.

В понеделник Абас Галямов каза, че руснаците ще търсят виновник за руските загуби в Украйна и за икономическите трудности, които страната изпитва заради наложените западни санкции.

"Руската икономика се влошава. Войната е загубена. В Русия се връщат все повече трупове, така че руснаците ще се сблъскват с все повече трудности и ще се опитват да намерят обяснение защо това се случва. Те ще се оглеждат в политическия процес и ще си отговарят: "Ами това е така, защото страната ни се управлява от стар тиранин, стар диктатор", каза Галямов, визирайки Путин.

Заради това според него преврат може да настъпи в следващите 12 месеца.

"След една година, когато политическата ситуация се промени и начело на страната стои наистина мразен и непопулярен президент, когато войната е наистина непопулярна и за нея трябва да се пролива кръв, в този момент превратът става реална възможност", добави той.

Абас Галямов смята също, че Владимир Путин може да отмени президентските избори, насрочени за март 2024 г. чрез обявяване на военно положение.

"Без победа над Украйна той ще срещне трудности с руснаците, които не се нуждаят от него, ако той не е силен", обясни той.

От началото на войната на Русия в Украйна предположенията за преврат над Путин са многобройни. Те се подхранват както от оставките, арестите и уволненията по високите етажи на властта в Кремъл, така и от смъртта на няколко руски олигарси.

Така например през юли Юрий Воронов, главен изпълнителен директор на един от контрагентите на руския газов монополист ”Газпром”, беше открит мъртъв в басейна на вилата си.

През май руските медии съобщиха, че бившият висш мениджър на "Лукойл" Александър Суботин е намерен мъртъв в мазе на къща близо до Москва. Същата съдба сполетя и бившият вицепрезидент на "Газпромбанк" Владислав Аваев, както и Леонид Шулман, ръководител на транспортната служба на "Газпром Инвест".

През декември 2022 г. световноизвестният политолог от университетите в Йеил и Инсбрук проф. д-р Герхард Мангот коментира за bTV, че въпреки спекулациите дворцов преврат в Русия в момента е напълно невъзможен.

Той уточни, че това би могло да се случи едва при катастрофална загуба на Русия, а такава загуба според него е възможна единствено ако Крим и Севастопол попаднат в украински ръце.

Автор: Павела Костова – стажант в btvnovinite.bg