Върховната рада на Украйна утвърди днес състава на новото украинско правителство. Юристът Олексий Хончарук беше утвърден за министър-председател, предадоха ТАСС и БТА.

Той е на 35 години, ще стане най-младият премиер на Украйна.

Хончарук е бивш адвокат и привърженик на икономическите реформи в либерален дух. Не е много известен и е със скромен тримесечен опит във властта.

Избирането му за премиер е в съзвучие с влизането на голям брой нови лица във властта в Украйна след изборната победа през април на президента Володимир Зеленски, който обеща "да разбие системата".

Определяният за работохолик Хончарук бе назначен в края на май за заместник-ръководител на президентската администрация, отговарящ за икономическите въпроси. Той придружаваше президента Зеленски на срещи, посветени на икономиката.

Хончарук четири години бе ръководител на финансиран от Европейския съюз изследователски център, имащ за цел подобряване на ситуацията в Украйна.

Като премиер младият юрист ще се сблъска с огромните проблеми на бившата съветска република, сред които са корупцията, бедността и конфликтът с проруските сепаратисти в Източна Украйна, който отне живота на около 13 000 души.

Хончарук има подкрепата както на парламента, така и на президента Зеленски. 

Новото правителство на Украйна ще се състои общо  от 15 министри и двама вицепремиери. То получи подкрепата на 281 народни представители. За утвърждаването му бяха необходими 226 гласа "за".

Броят на министерствата бе намален. Единственият досегашен министър, който съхранява поста си, е министърът на вътрешните работи Арсен Аваков.

Президентът Зеленски внесе днес в парламента и законопроект за намаляване на броя на депутатите и затвърждаване на пропорционалната избирателна система, съобщи Върховната рада на своя уебсайт.