Кадри от дрон показват отломките и разрушенията в Мариупол, докато руското министерство на отбраната твърди, че стратегически важният украински град се е „върнал към нормалния си живот“.

Малкото хора, които смело прекосяват улиците, минават покрай отломки, включително изгорели танкове, които покриват значителни части от града. В петък кметът на Мариупол призова за „пълна евакуация“ на града, който според руския президент Владимир Путин вече е под руски контрол.

Снимка: Ройтерс

"Нуждаем се само от едно нещо - пълна евакуация на населението. Около 100 000 души остават в Мариупол", заяви кметът Вадим Бойченко по националната телевизия.

Бойченко, който вече не е в Мариупол, не предостави актуална информация за бойните действия в или около пристанищния град на Азовско море, пише Ройтерс.

Снимка: Ройтерс

В четвъртък кметът заяви пред Ройтерс, че единствено Владимир Путин може да реши съдбата на цивилните, които все още са в капан в града.

Членовете на украинския батальон "Азов", които в петък се скриха в огромния стоманодобивен завод "Азовстал", отказаха предложенията на Русия да се предадат.

В четвъртък Путин заяви, че руските войски са „освободили“ Мариупол, което ще го превърне в най-големия град, попаднал в руски ръце от началото на това, което Москва нарича „специална военна операция“.

Снимка: Ройтерс

Значението на Мариупол

Мариупол е ключова цел за Русия от началото на нейното нахлуване в Украйна на 24 февруари. Превземането на града, намиращ се между контролираната от сепаратистите в Източна Украйна територия и Крим, би позволило на Москва да свърже двата региона, пише БТА.

Това би дало възможност да се установи сухопътен коридор от руската граница до Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., а също така би лишило Украйна от голямо пристанище и ценни промишлени ресурси.

Снимка: Ройтерс

Обсадата

Руските войски обсадиха Мариупол на 1 март и оттогава градът беше подложен на артилерийски обстрел и въздушни удари, разрушили по-голямата част от него. Според кмета Вадим Бойченко най-малко 21 000 души са загинали в Мариупол. По негови оценки в града са останали 120 000 жители, а преди войната населението е било около 450 000 души.