Атентатът в Лондон и битката с терористите станаха водещите теми в борбата за гласове преди утрешните предсрочни парламентарни избори във Великобритания.

Вотът ще се проведе при изключителни мерки за сигурност след атаките, които станаха през март и нападението на лондонския мост в събота.

Как британката столица се възстановява от терора и какви са залозите на утрешните избори?

Аника работи в аптека точно срещу входа на Бороу маркет. Днес отвори за пръв път след атентата.

„Получавахме много обаждания от притеснени за лекарствата си съседи. Работихме усилено, въпреки че бяхме затворени, за да сме сигурни, че никой няма да остане без лекарства. Бяха много трудни дни”, разказва жената.

Атаката пренареди и политическия дневен ред.Часове преди предсрочните избори премиерът заяви, че ще ограничи свободата на движение за потенциални терористи.

„Ще създадем специална комисия за борба с тероризма. За първи път някоя държава прави това - да работи с частния и с обществения сектор, и с обществото като цяло, за да се погрижи те не само да разпознават тероризма, и да се справят с него. Ще засилим връзките си като цялостно общество и ще се справим с екстремистите", каза Тереза Мей.

В последния ден от кампанията Мей беше освиркана на най-големия пазар за месо в Лондон. Тя отговори с усмивка.

Опозиционните лейбъристи подчертаха, че тя няма как да спре терористичните атаки само с дълги изречения.

За Нишан Джингозян, който работи като експерт по интергацията на източноевропейците в кметство Брент, най-големият проблем след тези избори ще е друг - преговорите по брекзит и съдбата на имигрантите.

„И е изключително важно в каква посока тези разговори ще се проведат, в каква ще протекат, защото тези разговори ще се отразят пряко върху българската общност във Великобритания, защото предполагам, както и много наблюдатели, че неминуемо ще бъдат въведени рестрикции и върху гражданите на ЕС във Великобритания. Те може би няма да имат право да работят, може би няма да имат право да останат”, коментира Нишан Джингозян.

Битката за гласоподаватели в последния ден преди вота е ожесточена, докато разликата между двете водещи партии продължава да се топи.

Британците имат последни часове да решат на кого да поверят бъдещето на страната. Официално там няма ден за размисъл, а утрешният ден на избори ще бъде един традионен работен ден.