3-километрова тръба свързва пивоварната „Де халве ман” в старата част на града с новото й предприятие за бутилиране. Всеки час по нея се леят по 4 тона кехлибарен еликсир.

Собственик на компанията е фамилията Маас, която произвежда една от най-масовите бири в Меката на бирата. А традиционното за Брюж пиво е Брюгзе Зот.

Преди 4 години „Де халве ман” построява ново модерно предприятие за бутилиране извън града. За да запази автентичността на Стария Брюж, ръководството решава да остави самата пивоварна на старото й място.

Възниква обаче логистичен проблем – всеки ден тежки камиони-цистерни трябва да се промъкват през тесните улички на града, за да откарат прясната бира за бутилиране в новите цехове. Центърът на Северната Венеция с красивите си средновековни сгради е част от културното и историческо наследство на ЮНЕСКО.

За да опази града от камионите, компанията решава да изгради подземен тръбопровод. А за да набере необходимите 4 милиона евро, отправя призив към жителите на града да станат спонсори.

Откликват стотици хора с надеждата да си направят „терминал” с кранче в мазето. За тяхно съжаление обаче това не е възможно. Но за най-щедрите има награда – който е дарил повече от 7500 евро, ще получава по една безплатна бира до края на живота си.