„Бионтех” и „Пфайзер“ ще увеличат доставките си на коронавирусна ваксина до Европейския съюз, обещавайки до 75 милиона допълнителни дози за блока през второто тримесечие на 2021 г. Това става ясно от изявление на финансовия и оперативен директор на „Бионтех“ Зирк Пьотинг, цитиран от „Дойче Веле“.

„Пфайзер“ и „Бионтех“ продължават да работят за увеличаване на доставките от 15 февруари, като гарантират, че ще доставят цялото количество дози ваксини през първото тримесечие, за което са се ангажирали, и допълнителни до 75 милиона дози за Европейския съюз през второто тримесечие", съобщават от германската фармацевтична компания.

И „Пфайзер“, и „Бионтех“ се сблъскаха с производствени трудности през последните месеци, което е една от причините за забавянето на ваксинационната кампания в ЕС. Ново предприятие за производство на препарата ще бъде открито в германския град Марбург. Очаква се то да е с капацитет 750 милиона дози годишно.

Изявлението на „Бионтех“ идва часове преди националната конференция, свикана от канцлера Ангела Меркел с производители на ваксини на фона на нарастващия гняв от бавната ваксинационна кампания в ЕС.