Нюйоркският кмет, демократът Бил де Блазио спечели втори мандат с 66% от гласовете на изборите вчера според неофициалните резултати от избирателната комисия на града.

При преброени 93% от гласовете основната му съперничка, републиканката Никол Малиотакис, получи едва 28 на сто.

Пред привърженици, които празнуваха победата му на парти в музея Бруклин снощи, кметът се зарече да направи Ню Йорк "най-справедливия град" в Америка, обещавайки да увеличи инвестициите в детски ясли и достъпни жилища, да оборудва с камери всички полицаи и да се пребори за повече пари за подобряване на метрото.

"Видяхте някои важни промени през последните четири години, но още нищо не сте видели", написа кметът в „Туитър”, празнувайки преизбирането си.

По думите му вотът в Ню Йорк - една от няколкото изборни победи за Демократическата партия на местните избори в цялата страна, е изпратил послание към Белия дом. "Не можеш да посягаш ценностите на Ню Йорк и да побеждаваш, г-н президент. Ако се обърнеш срещу ценностите на своя роден град, твоят роден град ще отвърне на удара", каза Де Блазио, обръщайки се към родения в Ню Йорк Доналд Тръмп.