Би Би Си представи списъка си със 100-те най-вдъхновяващи и влиятелни жени в света за 2020 г. Тази година в класацията бях отличени онези жени, които предизвикват и водят промяната в тези бурни времена, в които живеем.

Списъкът включва Сана Марин, която ръководи коалиционното правителство на Финландия; Мишел Йо, звезда от новите филми за "Аватар" и "Марвел"; Сара Гилбърт, която ръководи изследването на Оксфордския университет за ваксина срещу COVID-19, както и Джейн Фонда, актриса и активистка срещу климатичните промени на планетата.

"Ние като жени лидери можем да покажем, че е възможно да се борим с коронавируса и в същото време да се справим с климатичните промени, да инвестираме в образование и да направим справедливи социални реформи в обществото", казва Сана Марин.

"Планетата се затопля по-бързо, отколкото науката е предполагала. Човечеството е изправено пред екзистенциална криза. Това е колективно решение. Жените разбират това. Жените разбират, че всички ние сме взаимозависими. Те носят тежестта на климатичната криза и са тези, които ни водят към решенията. Нека се надигнем, за да свършим това", казва Джейн Фонда.

"Можем да бъдем достатъчно устойчиви, за да преминем през тази година. Време е да се концентрираме върху това, което наистина има значение: здравето, образованието и добрите взаимоотношения с другите", казва проф. Сара Гилбърт.

В една изключителна драматична и динамична година, когато безброй жени по света демонстрираха своята жертвоготовност, за да помогнат на другите, едно име в класацията останана празно в знак на признание - към всички жени по света, който са направили съществен, но незабелязан принос.

Вижте повече за 100-те жени на 2020 г. в Ladyzone.bg.