Имунизационната кампания започна в целия Евросъюз. В Германия първата ваксинирана е жена е на 101 години – Едит Квойзала. Жената се е родила в разгара на друга пандемия – испанският грип. Дозата й беше поставена още в съботната вечер.

Ваксинациите днес започнаха с помощта на мобилни екипи, но ще продължат в имунизационни центрове.

Германия ваксинира първо най-възрастните - хората над 80 години. Приоритетно мобилните екипи посетиха домовете за възрастни и болниците.

Снимка: bTV

Българинът д-р Стоян Монев, който работи като лекар в COVID отделение, също очаква ваксината си: „Това е една от най-тестваните ваксини. Само във фаза 3 в нея са имунизирани над 80 000 души, от които почти 44 000 са проследени и много от хората не знаят, но нито една от ваксините, с която днешните 35-годишни сме ваксинирани, не е тествана на повече хора“.

Доктор Монев е категоричен, че началото на имунизацията е важна крачка в борбата с пандемията: „За съжаление, съм виждал много пациенти, които да починат. Пациенти, които имаха статистически 20-30-40 години живот пред себе си. Пациенти, които са бягали на Бостънския маратон... и, след всичко това, в последния момент никой от тези хора не е антиваксър и не би предпочел това, което му се случи пред ваксината“.

Снимка: bTV

Очаква се до лятото в Германия ваксина да бъде предложена на всеки желаещ. Според различни проучвания повече от 60% от германците имат намерение да се ваксинират.