Водна криза заплашва бразилския мегаполис Сао Пауло, който е и сърце на седмата по големина икономика в света. Причините са сушата по време на дъждовния период и остарялата и неефективна водна инфраструктура, разказва АФП в анализ.

Сао Пауло от месеци е обхванат от страшна суша, която поставя под въпрос снабдяването с вода на милиони хора. Водохранилищата на мрежата „Система Кантарейра", която захранва 45% от град Сао Пауло и околностите му - район с население от 20 милиона души - са на най-ниското равнище в историята си и продължава да спада, докато други мрежи показват признаци на умора.

Местното правителство изключва възможността за режим в града и предградията въпреки препоръките на прокуратурата да въведе ограничение на потреблението в най-голямата си мрежа за водно разпределение, за да се справи с най-тежката водна криза в района и да предотврати авария, която да засегне цялата мрежа от водохранилища.

Водната компания „Сабесп" гарантира водоснабдяването до март 2015 г., смятайки да прехвърля вода от други язовирни системи и да продължи да използва резервите за кризисни ситуации, като наред с това насърчава населението да намали потреблението.

Компанията обещава да няма нито спиране, нито режим на водата в 364-те общини в Сао Пауло, които тя обслужва. За живеещите в щата Сао Пауло 41,2 милиона души обаче няма нищо по-несигурно. Според данните от допитване през август на 46% от жителите на града водоснабдяването е спирано поне веднъж, докато през май това се е случило на 35 на сто от анкетираните.
Дъждовният период, който трае от октомври до март, беше белязан през 2013-2014 г. от необичайна суша в Сао Пауло, а според експертите това положение ще се запази и през 2015 г.

Липсата на валежи се отразява и на производството на водноелектрическа енергия - основния вид в Бразилия, който отстъпи пред по-скъпите и замърсяващи околната среда топлоелектрическите централи.

В година на избори обаче бразилското правителство изключи идеята за режим. „При питейната вода и енергетиката положението е критично. Идеалното би било населението да намали потреблението", коментира Кристофер Влавианос, президент на независимата
електроразпределителна компания „Комерк Енержия".

В други градове в щат Сао Пауло режимът вече е налице. Например в Гуарульос, община с 1,3 милиона жители, водата се спира от март. „Създало се е впечатление, че в Бразилия никога няма недостиг на вода. През 2009 г. и 2010 г. имаше воден излишък, но тази вода беше изгубена, тъй като нямаше къде се съхранява. Ситуацията е сложна", казва Марко Аурелио Кардозо, директор на водна компания „Гуарульос". „Години наред бяхме на ръба на запасите си и нищо не беше направено за подобряване на инфраструктурата, докато населението и търсенето се увеличиха", обяснява географът Пауло Роберто Мораес от Католическия университет в Сао Пауло. Системата удържа на натиска, но „сега преживяваме суша, поради която във водохранилищата няма достатъчно вода от 15 месеца", допълва той.

Сао Пауло е икономическата столица на Бразилия и важен индустриален център с автомобилни заводи и самолетостроене, селскостопанско производство, минна, петролна, текстилна и химическа промишленост, строителни предприятия и т.н. „Недостигът на вода ще има икономически последици с още неизвестен мащаб", отбелязва местният икономист Андре Парфейто пред АФП.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!