Безсънна нощ в Испания след обявената вчера от Каталуния независимост. Напрежението в Барселона остава. Никой не знае кой управлява в момента. Карлес Пучдемон отказва да се признае за отстранен, а Мадрид назначи вицепремиера на Рахой – Сорая Саенс де Сантамария, която Христо Стоичков нарече „франкистка”, за управляваща на автономната област, предаде специалният пратеник на bTV Новините в Барселона Радослава Домусчиева.

В някои провинции знамената на Испания са свалени, но пред сградата на управата и на другите държавни институции испанските знамена остават.

Обявяването на независимост отприщи и други аналогични протести – на мароканци, които искат независимостта на република Риф например.

Управляващият областта Каталуния, която вчера обяви независимост, Карлес Пучдемон не се признава за отстранен.

В специално телевизионно обръщение днес той призова каталунците да окажат мирна и демократична съпротива на Мадрид.

„Сигурни сме, че най-дорият начин да защитим постигнатото до днес е демократичната опозиция срещу прилагането на член 155. Трябва да се защитим от репресиите и заплахите без никога и по никакъв начин да не изоставяме гражданското и миролюбиво поведение”, заяви Пучдемон.

Освен отстраняването на Пучдемон, Мадрид смени и шефовете на полицията. Стратегическите обекти като гарата и летището се охраняват от „Гуардия сивил”.

Снощи хиляди празнуваха обявяването на независимостта на Каталуния.

Същевременно много хора протестираха срещу решението и в защита на единството на Испания.

Снимка: Reuters

В протеста участваха и радикални елементи или ултраси, както ги нарече местната преса.

Ултрасите не се сляха с прануващите, но атакуваха редакцията на радио „Каталуня” с аргумента, че е оръжие на пропагандата на сепаратистите. В редакцията по това време е вицепрезидентът на радиото.

„Имахме специално предаване от заседанието на парламента и получихме от полицията информация, че към нас идва манифестация на привържениците на едниството на Испания и че се очакват и ултраси. Опитаха се да влязат с удари и ни атакуваха с камъни и ритници”, разказа Джорди Борда.

Днес много хора идваха, за да поднесат цветя на мястото.

Решаващият ден за това как ще се развият събитията и дали Европа ще се събуди с нова държава е понеделник. 

В същия ден синдикатите свикват и обща стачка в знак на протест срещу мерките на Мадрид.

От този момент нататък в Барселона започва предизборна кампания за изборите, които ще се проведат на 21 декември.