Между Анкара и Атина са започнали разговори на делегации на техническо ниво, но засега не е постигната договореност. Това се посочва в писмено съобщение на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, което публикува „Хабертюрк“.

В същото съобщение се посочва, че "техническите разговори трябва да се държат отделно от преговорите по политическите проблеми".

В изявлението на Столтенберг се посочва, че "Анкара и Атина са се съгласили да започнат предварителни технически разговори за създаване на механизъм за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие".

Турското външно министерство в декларация от снощи даде положителен отговор на инициативата на Столтенберг за технически разговори, но без предварителни условия.

Атина обаче отрече за провеждане на разговори с турски представители. В отговор на това турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу обвини гръцката страна в лъжа по отношение на изявлението на Столтенберг.

"Гърция лъже във връзка с изявлението на генералния секретар на НАТО. Отначало гръцката страна се съгласи да започнат разговори на техническо ниво, но след това отказа. Лъжецът в случая е Гърция, която демонстрира, че е против диалог", заяви Чавушоглу пред турски медии.

Преди това гръцкият премиер Криакос Мицотакис направи изявление, което според турски анализатори по всяка вероятност ще засили още повече напрежението в Източното Средиземноморие.

"За да започнем диалога, Турция трябва да се откаже от политиката си на заплахи", заяви Мицотакис, цитиран от турските информационни източници.

Според вестник вестник "Катимерини“ посланието, което отправя гръцкият премиер е, че „когато спрат провокациите, ще започнат дискусиите“.

Очаква се Ердоган да даде отговор на изявлението на Мицотакис в речта, която държи в този момент по повод откриването на новата отсечка от магистралата между Анкара и Нигде.