Безредици възникнаха в Брюксел след победата на Мароко над Белгия. Полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, след като бе атакувана от футболни запалянковци, които предизвикаха хаос в центъра на Брюксел след победата на Мароко с 2:0 над Белгия на Световното първенство по футбол в Катар.

Десетки фенове разбиха витрини на магазини, хвърляха бомбички и пиратки и палеха автомобили.

Безредици в Брюксел
Снимка: Reuters

Още преди края на мача "десетки хора, включително някои с качулки, потърсиха конфронтация с полицията, което застраши обществената безопасност", се казва в изявление на полицията.

Безредици в Брюксел
Снимка: Reuters

Мобилизирани бяха около 100 полицаи в екипировка за борба с масовите безредици. Властите помолиха жителите да избягват централната част на Брюксел.

Няколко метростанции, автобусни и трамвайни линии бяха затворени, а централни улици - блокирани, за да се ограничи насилието.

Безредици в Брюксел
Снимка: Reuters

Безредици избухнаха и в съседна Нидерландия. Около 500 футболни привърженици също от марокански произход са хвърляли стъклени бутилки и фойерверки по полицията, която е опитвала да ги разпръсне. Съобщава се, че е имало размирици и в столицата Амстердам, както и в Хага.