Броят на хората без работа в Испания се е повишил през януари и достига 4,98 млн. души, съобщи АФП.

Показателят, измерващ равнището на безработицата се понижи слабо през декември, но за януари отново отчете ръст, съобщи министерството на труда на страната.
Четвъртата икономика е еврозоната отчете повишение от малко над 132 хил. безработни през януари, спрямо месец по-рано, което е ръст с 2,72%. От януари 2012 година подалите заявление, че са безработни са се увеличили с близо 381 хил. души, или 8.28%.

Министерството на заетостта в Испания обясни, че оповоестените януарски статистики са всъщност по-добри от същия период на миналата година. Уточнява се и, че първият месец на годината е традиционно труден за намиране на работа.

"Ритъмът на годишния растеж на безработицата достигаше през май 2012 г. стойност, близка до 13%, но от тогава започна да намалява и вече е около 8%", коментира държавният секретар по заетостта Енграсия Идалго в съобщение.

Само преди дни правителството на изпадналата в тежка рецесия страна получи иск от регионалната управа на Каталуния за финансова помощ от 9,073 милиарда евро . Преди седмица стана ясно, че Каталуния има по-голям публичен дефицит за миналата година от 2,3% от БВП. По този начин се надвишава поставения праг от 1,5%, който Мадрид сложи за всички 17 испански автономни региона.