Светът е нащрек след откриването новия вариант на COVID-19 “Омикрон”. В редица държави се въвеждат нови мерки. Великобритания е сред тях.

В отговор на опасността от новия вирус Правителството в Лондон връща от вторник задължителното носене на маски в обществения транспорт и магазините. Въпреки големия брой ваксинирани в страната, над 70 % от населението, правителството обяви план за ускорено поставяне на трета доза на всички над 18 години.

Всеки, който влиза във Великобритания, да си прави PCR тест до края на втория ден след пристигането и да се самоизолира, докато не получи отрицателен резултат. Все повече страни ограничават и дори забраняват пътуванията от южната част на африканския континент.

“Омикрон” се разпространява около три пъти по-бързо от предишните коронавируси и предизвиква все по-голямо безпокойство по целия свят. Вече са установени и близо 50 мутации. Специалистите се опасяват, че сега прилаганите ваксини няма да са напълно ефективни срещу новия вариант. Република Южна Африка изрази недоволство срещу налаганите ограничения на нейни граждани. Въпреки това на вече пристигналите се налага строга карантина.

„100% от завърналите се от Южна Африка ще бъдат потърсени и изследвани. Също така ще помолим местните власти да издирят тези хора 100% и да следят дали спазват карантината“, заяви министърът на здравеопазването на Нидерландия Хуго де Йонг.

Освен в Нидерландия, новия вариант е засечен от още няколко европейски страни. Заради новата опасност Израел забрани напълно влизането на чужденци за две седмици. Румънското правителство ще изпрати специален самолет, за да прибере блокираните по летищата в Южна Африка румънски граждани.

До коледните празници остават три седмици и премиерът Джонсън изрази увереност, че тазгодишните празници ще бъдат "значително по-добри от миналата Коледа", когато на семействата в Кралството беше забранено да се събират.