Огромно обществено недоволство във Великобритания предизвика пакетиран безплатен обяд за социално слабите ученици, които се обучават от вкъщи в условията на пандемията от COVID-19.  Хранителните доставки са финансирани от правителството, а доставчик е фирмата Chartwells. Всеки пакет трябва да е на стойност 30 паунда и да съдържа храна за цяла седмица за един ученик, но се оказва, че това не е точно така.

Недоволни родители заливат социалните мрежи със снимки, които илюстрират некачествената, нездравословна и евтина храна, която децата им получават. Два картофа, една консерва печен боб, осем резенчета кашкавал, два моркова, три ябълки, два банана, торбичка паста, един домат, три плодови млека, две кексчета и един хляб. Това е всичко, с което семействата в затруднено положение, трябва да изхранват децата си през седмицата.

Родители изчисляват, че един пакет всъщност е на стойност 10 паунда, а не обещаните 30. Стотици хора в социалните мрежи обвиняват частната компания, че се опитва да забогатее на гърба на уязвимите деца и техните семейства. Някои от британските домакинства са останали без абсолютни никакви доходи и разчитат изцяло на безплатния обяд, за да сложат нещо на масата си.

От компанията, отговорна за пакетирането и разноса на обяда, обясняват, че поради големият брой деца, на които трябва да доставят хранителните пакети, се е получило разминаване в качеството и количеството им. Оттам обещават, че ще разрешат проблема в най-кратки срокове. А правителството гарантира, че ще разследва случая незабавно и че разполага с „ясни насоки и стандарти за пакетите с безплатен обяд”, които трябва да съдържат разнообразна гама от хранителни продукти.

На фона на новините с разрастващото се обществено недоволство и кризата с пандемията от COVID-19 изплува историята на един учител от малкото градче Гримзби. В продължение на 17 седмици той изминава по 8 км на ден, за да раздаде над 7500 хранителни пакета на ученици от местното училище, в което преподава. Нещо повече – Зейн Паулс доставя усмивки и добро настроение на всяка врата, на която почука.

Според него „оригиналният опакован обяд, който Chartwells осигуряват, е боклук. Бих бил ужасен, ако децата ми го получават! Не мога да повярвам, че някоя компания печели на гърба на нашите деца.”

Снимка: Личен архив

Оказва се, че учителят е бил в България преди няколко години и се е влюбил в красотата на природата и величието на историческите ни паметници. А една от целите му за тази година е да кандидатства за работа като учител у нас.

Повече за историята на Зейн Паулс научете от него в интервюто на Мартина Казакова за Ladyzone.bg