В България хората не са добри. И полицаите не са добри – бият ни, ритат ни, вземат ни мобилните телефони, парите, всичко. Това разказа пред специалния пратеник на bTV Канна Рачева един от мигрантите, настанили се в празни халета край гарата в Белград.

В момента в сградите има около 800 души, но доскоро са били 2000. Заради тях неправителствената организация „Репортери без граници“ предупреди, че сръбската столица може да се превърне във второ Кале.

Повечето от мигрантите там са млади мъже от Афганистан и Пакистан. Нито един от тях не знае колко време ще остане в Сърбия. Обикновено се задържат около 2-3 месеца.

Много от тях са преминали незаконно през България и Македония. Те отказват да бъдат настанени в центрове – някои се страхуват от депортиране, други казват, че бързат да стигнат до Западна Европа, където ги очакват техните семейства и приятели.

Снимка: bTV

Според информация на властите в халетата няма жени и деца. Само вчера са изведени 250 мигранти.

Снимка: bTV

„В България не ми харесва. В Сърбия хората са много мили и добри, полицията също се държи много добре. Тук всичко е много хубаво“, каза мигрантът пред камерата на bTV.

Според статистиката на Комисариата за бежанците и миграцията в Сърбия в момента има 7000 мигранти. От тях около 1100 остават в халетата и бараките.

Местните власти разказват, че засега не създават проблеми. За тях се грижат от Комисариата за бежанците и миграцията и Лекари без граници. На ден поне 600 се обръщат за помощ.

„В Сърбия е осигурено място за настаняване за всеки мигрант, който се е обърнал за помощ. Ние ги убеждаваме да бъдат преместени в приемните центрове, където могат да получат адекватна защита и да покрият нуждите си”, заяви Иван Мишкович, говорител на Комисариата за бежанците и миграцията.

Само на 10 км от халетата в Белград, в Кърняче се намира най-близкият център за настаняване на бегълци.

Издръжката му е 200 000 лева на месец. Голяма част от парите се поемат от 4 международни организации. В една от 17-те сгради има стая за работа, където Доариса остава често. Тя е там от 5 месеца и казва, че иска да остане завинаги, имат дрехи, храна и подслон.

В момента в Сърбия има 17 приемни центъра и 5 останали от войните в бивша Югославия.

Вижте във видеото какво видя екипът ни досега в халета в Белград: