Пътуващите за Албания, които преминават транзитно през Република Северна Македония и Гърция, няма да бъдат поставяни под задължителна 14-дневна карантина, съобщиха от МВнР.  

От 20 април до 3 май Албания въведе задължителна карантина за период от 14 дни за всички граждани, пристигащи в страната от Гърция и Република Северна Македония. Посолството ни в Тирана направи запитване до компетентните албански институции за това дали решението е в сила за всички граждани и дали засяга пътуващите транзитно през територията на двете страни.

В отговор Министерството на здравеопазването на Албания информира, че в заповедта за пристигащите от Република Северна Македония и Гърция не се предвиждат изключения, „но от пътуващите транзитно през тези страни не се изисква самокарантиниране“. 

Българските граждани, които планират пътуване до Албания през посочения период, могат да използват и маршрута през Косово. 

За влизане на територията на Албания не се изисква представянето на негативен тест за COVID-19. В страната продължава да е в сила забрана за движението на граждани и превозни средства между 22 ч. и 6 ч.