Градове по целия свят се включиха вчера в отбелязването на тазгодишния Час на планетата Земя, като изключиха светлините в 20.30 ч. местно време в рамките на призив за глобални действия във връзка с промените в климата, предаде Асошиейтед прес.

Целта на инициативата е по-голямо осъзнаване на проблема и по-щадяща употреба на природни ресурси, особено на изкопаеми горива, които произвеждат въглеродни газове и водят до глобално затопляне. 

Започнал в Сидни през 2007 г., Часът на Земята се разпространи в повече от 180 държави, а присъединилите се към инициативата са десетки милиони хора.

Снимка: EPA

Светлините на Айфеловата кула угаснаха снощи. Кметът на Париж Ан Идалго изключи за един час светлините на най-известната френска забележителност.

В Тайпе, столицата на Тайван, най-високата сграда "Тайпе 101" се присъедини към околните сгради и също угасна за час.

Над 3000 корпорации в Хонконг се записаха за участие в тазгодишния Час на Земята на сайта на Световния фонд за дивата природа.

Кремъл в Москва също изключи светлините си за час.

Снимка: EPA

В Полша, където икономиката зависи от въгледобива, ключови туристически обекти също изключиха светлините си. Във Варшава емблематичният Дворец на културата и някои църкви изгасиха нощното си осветление.

Угаснаха светлините и на няколко от най-известните обекти в гръцката столица, между които и Акрополът.

Снимка: EPA

Жителите на Атина обаче не откликнаха масово на призива на кметството да изгасят светлините за час, посочва АП.

Прочутата Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк също ще се присъедини към инициативата в 20.30 ч. местно време.

(БТА)