Преди 10 дни в Хърватия се заплете сюжет, достоен за сценарий на касов холивудски трилър.

Всичко започна, когато хърватската полиция публикува снимка на жена, която, по думите на органите на реда, говори "перфектен английски", но не може да каже коя е и как се е озовала на назъбена скала край хърватския остров Крък.

Тя има порезни рани и синини по лицето и тялото. Забелязана е от рибар, докато седи на скалата в залив, близо до село Солине, в северната част на острова.

Притеснен, че лодката му може да заседне на плитчина, ако се опита да я спаси сам, рибарят сигнализира на полицията, която изпраща спасителен екип с два автомобила.

Жената обаче не е имала документи или телефон, които биха позволили да бъде идентифицирана. Откарана е в болница в Риека.

Подреждането на пъзела

Благодарение на множеството сигнали, подадени от граждани след публикуването на снимките от хърватската полиция, органите на реда успяват да открият нейна раница, макар и нещата, намерени в нея, да не са помогнали за разкриването на самоличността ѝ.

Повече от седмица по-късно обаче мистерията е разгадана. Въпреки че полицията официално не потвърждава това, поради правилата за защита на личните данни, се предполага, че става въпрос за 57-годишната Даниела Адамчова, която е пристигнала в Хърватия с влак от Словакия. Първата ѝ дестинация е била Макарска, което съвпада със сигналите на някои чешки и словашки туристи, които са се свързали с полицията, за да съобщят, че са я срещали в района.

Органите на реда обаче все още разследват обстоятелствата около нейния престой и придвижване в Хърватия, както и как е стигнала до остров Крък.

Все още не е ясно дали и как 57-годишната жена ще се върне в родната Словакия.

Какво е причинило амнезията?

Цитирана от хърватското издание "24 сата", д -р Ика Рончевич-Гржета, ръководител на Клиниката по психиатрия в Риека, обяснява какво може да причини такава тежка амнезия.

"Амнезия винаги възниква поради тежка травма – физическа или психическа. Причината може да бъде и инсулт или кръвоизлив“, казва тя.

Тежък психологически шок, породен от травматично преживяване, също може да доведе до подобно състояние.

Защо жената говори само английски?

Това, което особено заинтригува хърватската общественост, е фактът, че Даниела говори само английски, което допълнително затрудни идентифицирането ѝ.

Според експерти причината се крие в това, че "допълнително наученият език, за разлика от майчиния, е в онази част от мозъка, която се активира първа" и поради това словачката говори само английски.