Първият тур на президентските избори в Италия, който бе произведен в четвъртък, очаквано завърши, без да бъде избран нов държавен глава, предадоха световните агенции.

За петък са насрочени нови два кръга, но и те най-вероятно няма да дадат резултат. Очаква се надпреварата да започне по същество в събота, когато за избиране на нов президент вече ще е необходимо обикновено мнозинство в парламента на страната.

Конституционният съдия и бивш министър от християндемократите с репутация на почтен човек, Серджо Матарела, е сочен от мнозина за фаворита в гласуването за президент на Италия в края на седмицата, посочва ДПА.

Над 1000 национални и регионални депутати произведоха първия тур на изборите за държавен глава, който завърши с неубедителен резултат предвид подадените 538 празни бюлетини.

Резултатът бе очакван, тъй като народните представители от Демократическата партия получиха указания да не изразяват предпочитания при първите три тура от изборите, които са в четвъртък и петък. При тях кандидатите трябва да спечелят две трети от гласовете, защото бариерата за избиране е твърде висока.

Подкрепата за Матарела обаче се очаква да се материализира в събота, когато прагът за победа ще се снижи до обикновено мнозинство, 50% плюс 1. Освен от демократите той се очаква да бъде подкрепен и от лява опозиционна партия, както и от по-малките партньори в управленската коалиция от центъра, отбелязва ДПА.

„Серджо Матарела подкрепя върховенството на закона, борбата срещу мафията и политката с главно П”, заяви премиерът на Италия Матео Ренци по време на предварителна среща с депутатите от Демократическата партия, на която те единодушно подкрепиха неговия кандидат за поста.

Тази политическа сила има доминираща позиция в парламента и представлява около 45% от депутатите, които участват във вота за избор на президент. Имаше обаче опасения, че вътрешни борби в нейните редици може да усложнят процеса, както стана през 2013 г. Тогава партията не можа да се обедини около един кандидат. За да се реши последвалата безизходица, тогавашният президент Джорджо Наполитано бе помолен да остане на поста, с което стана единственият президент избиран някога за втори мандат.

Наполитано обаче се оттегли преди две седмици, шест месеца преди да навърши 90 години, посочвайки като причина своята възраст.