#climatestrike - Милиони хора в цял свят излязоха на протест срещу климатичните промени. В 156 държави се провеждат над 5000 акции. Демонстрантите настояват световните лидери да вземат спешни мерки, за да предотвратят екологична катастрофа.

Глобалната стачка е вдъхновена от активистката Грета Тунберг, която ще участва в кулминацията на протестите в Ню Йорк. Там над един милион деца са освободени от училище, за да се включат в демонстрациите.

Демонстрации се проведоха и в България. Протестиращите, основно младежи, преминаха от Националния дворец на културата до Министерски съвет. 

Гражданите настояват политическия елит на страната да обърне внимание на климатични промени, както и да вземе незабавни мерки за предотвратяване на застрояването по Черноморието.

Снимка: Reuters

Десетки хиляди ученици и студенти се събраха на демонстррации в Австралия и Тихоокеанския регион.

"Не потъваме, ние се борим" – с този призив първи в акцията се включиха деца от Вануату, Соломоновите острови и Карибите. "Протести в рая" - така световните медии обобщиха акциите на екзотичните острови.

Последваха ги десетки хиляди млади австралийци, китайци, индийци. По едно и също време милиони ученици напуснаха класните стаи и излязоха на протест в десетки страни в Африка, Азия и Европа

В Берлин също имаше шествие на екоактивисти, като някои от тях демонстративно сложиха въжета около вратовете си. 

Снимка: Reuters

Протестиращите искат световните лидери на конференцията на ООН в Ню Йорк след броени дни да вземат спешни мерки, за да спрат климатична катастрофа.

"Това не е някакво вяло движение, не е просто зелен протест, а проблем на цялото човечество", изтъкнаха екоактивистите. 

Снимка: Reuters

Хиляди се събраха в центъра на Стокхолм. Чрез видеоконферентна връзка ги поздрави вдъхновителката на протестите, тяхната сънародничка Грета Тундберг, която участва в демонстрациите в Ню Йорк.

"Благодаря на всички, които сте тук. Знам колко е било трудно на организаторите да организират това събитие, така че нека ги поздравим с аплодисменти за техните усилия!".

Крайната цел – след броени дни на конференцията на ООН за климата в Ню Йорк световните лидери да вземат спешни мерки, за да ограничат последствията от глобалното затопляне.

След броени дни на конференция на ООН в Ню Йорк световните лидери ще вземат решение какви мерки да бъдат взети, за да спрат екологична катастрофа.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 30 държавни и правителствени ръководители вече подписаха призив за повече действия в борбата с климатичните промени.