Европа продължава да няма общи правила за получаване на убежище и за действия при увеличен мигрантски натиск. Това е акцентът в пленарната сесия на Европейския парламент.

Дебатът в пленарната зала днес идва броени дни след пореден неуспешен опит на държавите членки да постигнат съгласие относно Пакта за миграцията.

Преговорите за солидарност и обща отговорност между 27-те продължават. Преди седмица имаше реална възможност за компромис по време на срещата на министрите на вътрешните работи от Съюза. Германия, която блокираше редица текстове, даде зелена светлина.

Тогава обаче дойде спирачката от Италия, която заяви, че има нужда от време, за да разгледа всички детайли. Докато министрите на държавите членки не се споразумеят, Европейският парламент блокира преговорите със Съвета.

Междувременно редица държави членки затвориха границите си или наложиха засилен граничен контрол със свои съседки, също членки на Съюза, както и на Шенген. Това се случва на фона на усилията на България и Румъния да бъдат приети в свободната за движение зона преди края на годината.