Двата протеста в столицата на Република Сръбска Баня Лука преминаха и приключиха без никакви инциденти. На митинга в подкрепа на президента Милорад Додик обяви "победа за Сръбска", а на протеста на опозицията отправиха шест искания към властите в Баня Лука, предаде БГНЕС.

Двата протеста, които се проведоха в центъра на града, бяха разделени от полицейски кордон от над 2000 служители на реда.

На митинга на опозицията в парка "Младен Стоянович" говори дъщерята на Радован Караджич - Соня Караджич, както и синът на генерал Ратко Младич - Дарко Младич. И двамата - Караджич и Младич, в момента се намират в ареста на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага. Срещу тях са повдигнати обвинения за участие в извършване на военни престъпления и геноцид.

"Ако нямаме държава, това ще означава, че нямаме свобода. Поради тази причина трябва да се борим за Република Сръбска. Въобще не ме интересуват тези, които твърдят, че РС не е държава - тя е държава", каза по време на речта си Додик.

Преди началото на митингите сръбският премиер Александър Вучич заяви, че най-важното нещо е те да минат мирно и спокойно. Стабилността е най-важното нещо, допълни той. Освен него призив към протестиращите отправи и сръбският патриарх Ириней. Въпреки това нито опозицията, нито управляващите се отказаха от провеждането на митинги.

Опозицията издигна лозунга "Да освободим Сръбска" и призова хората да изразят недоволството си от сегашното политическо и икономическо състояние. Додик управлява страната от 2006 година първо като премиер, а от 2010 година като президент на Република Сръбска. От опозицията обвиняват властите в Баня Лука в тежка корупция, нарушаване на гражданските права и ги сочат като основни виновници за високата безработица.

За да се избегнат възможните сблъсъци при двата митинга, властите мобилизираха над 2000 полицаи. От общината забраниха всякакво движение на автомобили в централната част на Баня Лука. От 00.00 часа до 20.00 часа тази вечер е забранена продажбата на алкохол, както и работата на ресторантите и други заведения.