Московските болници няма да хоспитализират планово тези, които не са ваксинирани срещу коронавирус. Мярката е временна на фона на разрастващата се епидемия, се казва на сайт на столичните здравни власти.

Адвокат по медицинско право смята, че решението е противоконституционно, тъй като нарушава правата на гражданите, като не гарантирана от държавата специализирана медицинска помощ, пише руската редакция на Би Би Си.

Москва днес постави за втори пореден ден антирекорд на случаи на коронавирус с 9120 инфекции за 24 часа, сочат правителствени данни, цитирани от световните агенции.

При почти 90% от заболелите от COVID-19 по време на новата вълна в Москва е открит мутирал индийски щам, обяви кметът на руската столица Сергей Собянин.

Снимка: EPA

Заради мощната трета вълна в Москва са преустановени над 1000 събития. Столицата обяви и "дълъг уикенд" от 12 до 20 юни.

Снимка: EPA

Как ще става приемът в болница?

Московските болници ще проверяват пациентите за наличие на ваксина срещу коронавирус преди планираната им хоспитализация.

Тези, които имат противопоказания за ваксинация, не трябва да се ваксинират - те ще бъдат хоспитализирани във всеки случай, отбелязва Министерството на здравеопазването. Наличието на противопоказания ще бъде установено от лекар преди приема в болница.

Новите правила няма да се прилагат за планираната хоспитализация на пациенти с онкологични и хематологични заболявания за противотуморно лечение и за предоставяне на палиативни грижи.

Снимка: EPA

Пациентите ще бъдат приемани в болница със сертификат за ваксинация или при наличие на резултати от лабораторни изследвания, потвърждаващи наличието на антитела.

Планираните хоспитализирани пациенти първо ще бъдат поставени под карантина в стая за наблюдение, където ще им бъде направена рентген на белите дробове, а през първите дни от хоспитализацията ще им бъде взет секрет от гърлото и носа за PCR тест.

Нарушава ли човешките права това решение?

Новите мерки в Москва за ограничаване на достъпа до планова медицинска помощ са "грубо нарушение на конституционните права на гражданите", смята Алексей Горяинов, адвокат и национален представител на Европейската асоциация по медицинско право в Русия.

"Смятам, че това ще доведе до неблагоприятни последици и нарушаване на правата на гражданите на гарантирана от държавата специализирана медицинска помощ на пресилени основания. Вярвам, че при тези обстоятелства жертвите на вируса ще се присъединят директно към жертвите на тези мерки", смята той.

Задължителна ваксинация в Москва

Снимка: EPA

Осен това поради влошената ситуация с коронавируса Москва въведе задължителна ваксинация за работниците и служителите в сектора на услугите. Ваксинацията трябва да бъде задължителна за 60% от хората, работещи в секторите, изброени от властите.

Според документа ваксинацията ще бъде задължителна за работещите в сферата на търговията, ресторантьорството, отделите за обслужване на клиенти на банки и пощи, салоните за красота, масажните салони, баните и сауните, фитнес клубовете, плувните басейни и други фитнес центрове, както и многофункционалните центрове за обществени услуги.

Задължителна ваксинация ще се прилага и за служителите в обществения транспорт и такситата, образованието, здравеопазването и социалните услуги, комуналните услуги и енергетиката, културните и развлекателните събития, театрите, кината и концертните зали. Служителите на московските власти и подчинените им организации също ще трябва да се подложат на задължителна ваксинация.