Бившият италиански премиер Силвио Берлускони започна кампания за популяризиране на осиновяването на стотици бездомни кучета и котки, предаде АФП.

77-годишният медиен магнат, чиято партия „Форца Италия” е на трето място по популярност в социологическо изследване, представено преди ден от телевизия РАИ 3, беше изгонен от Сената заради присъдите си за данъчни измами и разчита на всички средства да спечели по-голяма подкрепа сред избирателите.

Берлускони обоснова участието си в кампанията отчасти с аргумента, че грижата за бездомни животни приближава хората до бог, отчасти с желанието за икономии от издръжката на животните в приюти, така че да се освободят бюджетни средства за бежанците в Италия. Според Силвио Берлускони чрез осиновяване на бездомни животни могат да бъдат спестени на италианската държава 260 млн. евро годишно.

Инициативата на бившия премиер беше посрещната сдържано от организации за защита на животните. Според Италианската асоциация за защита на животните и околната среда Берлускони сериозно подценява броя на бездомните котки и кучета в Италия, който според асоциацията е около 750 000.