Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се срещна днес с лидера на евроскептичната антиимигрантска партия "Лига" Матео Салвини, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Берлускони потвърди готовността си за съставяне на управляваща дясноцентристка коалиция в Италия.
Бившият премиер, който няма право да заема изборен пост заради присъда, прие Салвини във вилата си в Аркоре, в северната част на страната.

Дясноцентристкият съюз, в който влизат Лигата, консервативната партия "Форца Италия" на Берлускони и още две по-малки формации, получи най-много гласове на произведените вчера парламентарни избори в Италия.

Четирите партии имаха предварително споразумение премиера да излъчи онази от тях, която има най-висок резултат. Очакваше се това да е "Форца Италия", която да номинира председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, но тя бе изпреварена от Лигата на Салвини.

Преговорите за съставяне на управляваща коалиция се очертават много сложни. Най-много гласове измежду партиите получи популисткото Движение "Пет звезди", което изрази готовност да формира правителство и да преговаря с други политически сили.

Демократическата партия претърпя провал и нейният лидер Матео Ренци подаде оставка. Бившият италиански премиер каза, че левоцентристката формация ще остане в опозиция.

Това на практика прави невъзможно съставянето на управляваща коалиция без участието на популисткото Движение "Пет звезди" или на крайнодесни формации.