Берлинският атентатор Анис Амри изпратил съобщение и дори си направил селфи от кабината на камиона минути преди да го вреже в коледния базар в берлинската столица, отнемайки живота на 12 души.

„Братко мой, всичко е наред, по волята Божия. Аз съм в автомобила, моли се за мен, братко мой, моли се за мен!“, написал Амри. След това изпратил и снимката. Съобщенията най-вероятно са до 40-годишния тунизиец, който вчера беше задържан в Берлин.

Днес германската прокуратура решава дали да го остави в ареста за предполагаема връзка с атентора.

Междувременно излизат нови данни от разследването на терористичния акт.

Оказва се, че службите в Северен Рейн-Вестфалия за последно са актуализирали досието на Амри на 14 декември – седмица преди атаката. То е 17 страници, твърди разследване на всекидневника „Зюддойче цайтунг“ и обществените телевизии WDR и NDR.

Става ясно още, че службите са знаели, че той е в контакт с човек на терористичната групировка „Ислямска държава“ от началото на февруари и се е предлагал като самоубийствен атентатор.

Анис Амри е бил тема за обсъждане на специалните  вътрешни комисии седем пъти.

Техническата експертиза пък показва, че камионът е спрял, защото се е задействала автоматична спирачна система след сблъсък. Не е ясно точно какво е провокирало включването в случая, но това е предотвратило по-голяма трагедия с повече жертви.

Вижте повече във видеото: