Показно убийство в един от парковете на германската столица в петък следобед е потресло обществото и вдигнало на крак берлинската полиция, съобщават германски медии.

Свидетели определят случилото се като „екзекуция”. Според техните разкази в петък следобед в парка „Клайнен Тиъргартен” в берлинския квартал „Моабит” убиецът се приближил към жертвата си отзад, прострелял го два пъти в главата и избягал с велосипед от местопрестъплението.

По-късно полицейски водолази са открили в река Шпрее в близост до местопрестъплението колелото, перука и пистолет „Глок”, съобщават ДПА и вестник „Билд ам зонтаг“.

Полицията е идентифицирала жертвата като 41-годишния грузински гражданин Зелимхан К., който според информации на грузински медии преди години е бил служител в антитерористично звено на министерството на вътрешните работи, ветеран от войните в Чечня  и сътрудник тайните служби на страната, пише „Берлинер Цайтунг”.

Според вестника полицията разследва няколко възможни версии за покушението, като едната е свързана с наркотрафик, а друга - с миналото на жертвата.

В събота вечер във връзка с убийството е арестуван 49-годишен чеченец, в чийто дом е открита голяма сума пари, съобщава всекидневникът „Тагесшпигел“.

Една от версиите в германските медии е, че убийството е отмъщение за действия на жертвата по време на Втората чеченска война през 1999 г. или за участието му в „Лопотския инцидент” през 2012 г. Тогава грузинското антитерористично звено проведе операция за освобождаване на заложници в дефилето Лопота, в близост до границата с руската република Дагестан.

Зелимхан К. е родом от района на Панкиското дефиле, а това е регионът на чеченското малцинство в Грузия, и е служел като свръзка и преговарящ на грузинските служби и вътрешно министерство с ислямистите, пише „Берлинер Цайтунг”.

Един от водачите на терористите в Лопота е бил чеченският ислямист Ахмед Чатаев - Едноръкия, който е спряган за един от мозъците зад бомбения атентат срещу летище „Ататюрк” в Истанбул през 2016 г.

Службите считат, че той е замесен и отговорен за трагичните събития през 2004 г. с  двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов. Те бяха отвлечени от ислямски екстремисти в Ирак и в последствие обезглавени.

През 2011 г. Ахмед Чатаев е задържан от нашите власти при опит да премине през ГКПП „Капитан Андреево” от България в Турция. Отказано е искането за екстрадирането му в Русия, тъй като е имал статут на бежанец, издаден в Австрия.

Снимка: bTV

По-късно е арестуван последователно в Швеция, Украйна и Грузия за различни провинения, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници, вместо да бъде екстрадиран в Русия.

Според информации на службите през 2015 г. Чатаев се присъединява към групировката „Ислямска държава”. През ноември 2017 г. той загива при антитерористична операция в Тбилиси.

Според публикации в грузински медии това не е първият опит за покушение срещу убития в Берлин Зелимхан К., пише „Берлинер Цайтунг”. През 2015 г., три години след сраженията в дефилето Лопота, той е бил нападнат и прострелян, но не фатално, а през 2009 г. е бил направен опит да бъде отровен.