Властите в Берлин забраниха демонстрациите, обосновавайки се със здравните рискове за участниците в тях по време на пандемията от коронавирус, съобщават германски и световни медии.

Решението е взето в навечерието на подготовката на голям протест срещу мерките за социална дистанция този уикенд в германската столица и предизвика голям обществен отзвук сред жителите на мегаполиса.

Снимка: EPA

Вътрешният министър на Берлин сенатор Андреас Гайзел заяви, че до тази забрана се е стигнало, след като властите са съпоставили свободата и гражданското право на събиране с риска за разпространение на инфекцията, пише „Ройтерс“.

От началото на пандемията Германия успяваше да държи под контрол разпространението на заразата и броят на заболелите и починалите бе сравнително нисък в сравнение с други европейски страни, но в последно време се наблюдава увеличаване на случаите във Федералната република, което буди тревога във властите.

Мерките срещу разпространението на COVID-19 обаче предизвикват обществено недоволство и на 1 август близо 20 000 души, сред които и противници на ваксините, излязоха на протест срещу тях по улиците на Берлин.

Снимка: Reuters

Андреас Гайзел отбелязва, че участниците в демонстрацията са нарушили мерките за социална дистанция и не са носили маски, макар да са поели такъв ангажимент пред полицията в германската столица.

„Такова поведение е неприемливо. Държавата не може да бъде разигравана“, заявява Гайзел, който е категоричен, че не иска Берлин да се превръща в „сцена на теоретици на конспирации и крайно десни екстремисти“.

Сенаторът е твърдо решен забраната за демонстрации ще бъде наложена този уикенд и за тази цел на улиците на германската столица ще бъдат разположени няколко хиляди полицаи.