Израел не иска война с Иран, увери днес израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че той е направил това ден след като разкри, според него, доказателства за тайни ирански дейности за сдобиване с ядрено оръжие въпреки международното споразумение за ограничаване на ядрената програма на страната.

Попитан в интервю за американската телевизия Си Ен Ен дали Израел иска война с Иран, Нетаняху отговори, че "никой не се стреми към такова развитие". "Иран е онзи, който променя правилата в региона", подчерта той.

Бенямин Нетаняху изнесе специална презентация вчера, в която обвини Иран, че е съхранявал секретен ядрен архив по програмата с кодово име: Проект "Амад".

Според "Ню Йорк таймс" агентите на „Мосад” са следили сградата в Техеран от 2 години, а през януари тази година са успели да проникнат в нея и да отмъкнат документите. По думите на Нетаняху, целият архив е предаден на ЦРУ.

„Дори след подписването на споразумението Иран е продължил да съхранява и разширява ядрените си познания за бъдеща употреба"”, допълни Нетаняху.

Реакцията на Техеран не закъсня. Говорителят на иранското външно министерство нарече Нетаняху "долен лъжец".

Американският държавен секретар заяви, че ядреното споразумение с Иран е "изградено върху лъжи".

Очаква се Доналд Тръмп да обяви дали ще се изтегли от ядреното споразумение. Съюзниците му от Великобритания и Франция, твърдят, че Техеран спазва ангажиментите си по сделката и настояват тя да остане в сила.

Днес Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) повтори, че няма "никаква достоверна индикация" след 2009 г. Иран да развива ядрена оръжейна програма, предаде Франс прес.

Израел и Иран са заклети врагове. Смята се, че Израел е нанесъл редица удари по ирански военни цели в съседна Сирия.

Израелският премиер е отявлен критик на международното споразумение за иранската ядрена програма.