В Сирия жертвите след земетресенията са над 5800 души. Спасителните акции в северозападната част на страната, контролирана от бунтовниците, са към своя край. Това обяви за bTV един от доброволците от „Белите каски“.

Девет дни след опустошението подобни сцени на надежда се виждат все по-рядко в контролираните от бунтовниците райони на Северозападна Сирия.

Исмаил Алабдулах разказва, че разрухата е навсякъде, а намирането на оцелели става все по-трудно.

Исмаил Алабдулах, доброволец от „Белите каски“
Снимка: Редакторски екип

„Тук говорим за повече от седмица. Ако има някой жив, ние ще направим всичко по силите си, за да стигнем до него, но реалността е, че след 9 дни без вода и без храна  – шансовете са много малки, почти невъзможно е“, обясни доброволецът от „Белите каски“.

В много градове продължава само издирването на телата на загиналите. Все пак спасените през последната седмица са много. Районът е изправен пред хуманитарна катастрофа. Нуждите са различни - от храна, вода и палатки до медицински грижи и тежка техника за разчистване на отломките.

„Белите каски“ пред bTV: Вадихме хора с ръце, нямахме техника
Снимка: Редакторски екип

„Ние изваждахме хора с ръцете си, нямахме достатъчно екипировка и техника, но успяхме да спасим много хора“, добави Алабдулах и посочи, че веднага след земетресението са поискали помощ, но никой не е откликнал.

„Белите каски“ пред bTV: Вадихме хора с ръце, нямахме техника
Снимка: Редакторски екип

Заради нестабилната ситуация в района още преди земетресението по-голямата част от помощта влизаше само през един пропускателен пункт на границата с Турция. Режимът на Асад обеща да бъдат отворени и други два. 

„Сирия подкрепя влизането на хуманитарна помощ от всички възможни пропускателни пунктове - независимо дали от вътрешността на Сирия, или през границите, но за период от три месеца“. Това обяви постоянният представител на Сирия в ООН Басам Ал-Сабах.

Басам Ал-Сабах, постоянен представител на Сирия в ООН
Снимка: Редакторски екип

Изказването му бе приветствано в ООН, но „Белите каски“ критикуват.

„Не чакаме режимът на Асад да ни помогне. Ние призоваваме ООН, международната общност да го направи. Това споразумение показва как може да се даде правото на режима да контролира помощта за цивилните в Северозападна Сирия. Това не е честно“, каза още Исмаил Алабдулах.

Спешна хуманитарна помощ е необходима и в тежко засегнатите райони под правителствен контрол, като Алепо. Държави, сред които Русия, Пакистан и Италия, изпратиха екипи и медикаменти. ООН обяви, че стартира кампания за набиране на средства за пострадалите в цялата страна.

„Организацията на обединените нации стартира хуманитарен апел на стойност 397 милиона щатски долара за населението на опустошената от земетресение Сирия. Това ще обхване период от три месеца“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

По данни на организацията засегнатите от трусовете в Сирия са над 5 милиона, близо 300 000 са разселените.