Белият дом предпочете да запази неутралитет относно решението на директора на ФБР Джеймс Коми да възобнови разследването във връзка с имейлите на Хилари Клинтън дни преди президентските избори, предаде Франс прес. 

"Не бих критикувал, нито защитил директора Коми във връзка с решението му да се обърне към Конгреса", заяви говорителят на президента Барак Обама, Джош Ърнест.

Обама, който назначи Коми начело на ФБР преди три години, "продължава да има доверие в способността му да върши работата си", подчерта Ърнест, окачествявайки Коми като почтен човек.

"Президентът не смята, че директорът Коми се опитва умишлено да влияе върху резултата от изборите. Президентът не мисли, че той има тайна стратегия за облагодетелстване на определен кандидат или партия", каза говорителят.

Ърнест напомни, че по традиция е за предпочитане да се избягва огласяването на елементи от разследване, което е в ход. "Не съм запознат с подробности от разследването или с характера на решенията, накарали директора на ФБР да уведоми за някои елементи Конгреса и обществеността", обясни той.

В петък Коми уведоми с кратко писмо конгресмените, че неговите сътрудници са открили нови имейли във връзка с аферата с кореспонденцията на Хилари Клинтън, която използвала частен сървър, докато била държавен секретар. Следователите от ФБР сега трябва да установят дали тези имейли са съдържали поверителна информация.

ФБР не се е обръщало към Държавния департамент с каквито и да са въпроси във връзка с възобновеното разследване за имейлите на Клинтън, заяви днес пред журналисти говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.