Белият дом проучва слабо известни етични правила като възможен способ за подкопаване на разследването за връзки между екипа на президента Доналд Тръмп преди изборите в САЩ през ноември и Русия, съобщи Ройтерс, като се позова на свои анонимни източници.

Разследването срещу Тръмп започна заради съмнения за връзки с руската страна, които са повлияли на изборите в САЩ.

След това стана ясно, че членове на неговия предизборен щаб, включително и зет му Джаред Къшнър, са се срещали с високопоставени руски дипломати и други представители по време на президентската кампания.

Белият дом указва непрестанна съпротива на разследването. По-рано Тръмп заяви, че назначаването на бившия директор на ФБР Робърт Мълър от зам.-главния прокурор и зам.-министъра на правосъдието Род Розенстайн за специален прокурор, който да води разследването, „вреди ужасно на страната”.

Род Розенстайн
Снимка: Reuters

Броени часове след като Мълър зае новия си пост, администрацията на Тръмп е започнала преглед на Кодекса на федералните регулации, който ограничава новонаети от правителството юристи да разследват през следващата една година клиенти на фирмата, за която са работили.

През януари с указ Тръмп удължи този период до две години.

Връзката между Тръмп и Мълър е неговата бивша прана кантора, която е представлявала зетя на президента Джаред Къшнър и бившият мениджър на предизборния му щаб Пол Манафорд, който също е обект на федерално разследване.

Според юристи министерството на правосъдието може да направи изключение от правилото за Мълър, тъй като той не е представлявал директно Къшнър или Манафорт във фирмата, в която е работил.

Освен с подкопаване на разследването, правните експерти на Доналд Тръмп са започнали тайни консултации, на които обсъждат въпроса за евентуалното започване на процедура по импийчмънт срещу президента на САЩ, обявиха от Си Ен Ен.

Според два независими източника срещите са започнали още миналата седмица.

Белият дом отказа коментар на тази информация.